Het belang van ventilatie voor een gezonde leefomgeving

Bijna de helft van de dag brengen we onze tijd door tussen vier muren. Het belang van frisse, gezonde lucht in je woning of op de werkvloer is niet te onderschatten: frisse lucht zorgt niet alleen voor je persoonlijke welzijn maar heeft ook een impact op je gezondheid! Frisse lucht met voldoende zuurstof kan niet alleen hoofdpijn voorkomen – regelmatige luchtverversing voorkomt ook de verspreiding van ziekteverwekkers, omdat de concentratie van virussen en bacteriën in de kamerlucht door ventilatie laag wordt gehouden.

Handmatige ventilatie vereist echter actie van de bewoners – niet iedereen heeft de tijd of denkt regelmatig na over het voldoende ventileren van alle vertrekken in huis. Aan de andere kant zullen mensen met een allergie op bepaalde tijden van het jaar oppassen dat ze de ramen van hun appartement niet openen en de buitenlucht ongefilterd binnenlaten.

Gecontroleerde woonruimteventilatie systeem D combineert vele voordelen: het neemt de continue luchtverversing door het hele huis of appartement zelf over. Gebruikte ruimtelucht wordt automatisch vervangen door verse buitenlucht. De buitenlucht wordt gefilterd zodat er geen vervuilende stoffen, pollen of virussen in de leefruimte komen.

Geef virussen en bacteriën geen kans!

De vraag stelt zich of ventilatiesystemen virussen en bacteriën verspreiden of doorgeven.

Het antwoord is nee’.

Waarom komen er geen virussen het huis binnen?

Virussen verspreiden zich meestal via druppeltjes waaraan ze zich hechten. Met de juiste filters kunnen er geen besmette druppeltjes via de buiten- en toevoerleidingen de kamers binnenkomen.

Waarom verspreiden virussen zich niet via een ventilatiesysteem D?

De toevoer- en afvoerleidingen zijn strikt van elkaar gescheiden. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk dat afgevoerde lucht, die eventueel vervuild is met druppeltjes, van bvb de  woonkamer naar andere ruimtes kan getransporteerd worden.

Enkele aanbevelingen voor de werking van het ventilatiesysteem D

  • Schakel ventilatiesystemen niet uit. Het aandeel buitenlucht moet zo hoog mogelijk worden gehouden.
  • De luchtvochtigheid in de kamers mag niet lager zijn dan 35% en, indien mogelijk, hoger dan 40%.
  • Installeer CO2 sensoren die de luchtkwaliteit monitoren.
  • Regelmatig onderhoud en reparatie is essentieel voor een veilige werking van de installatie.

BEGETUBE biedt met zijn complete aanbod aan ventilatie units de juiste oplossing om een gezonde leefomgeving te creëren. Alle kanalen en  onderdelen zijn behandeld met een antibacteriële coating en worden onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles.