Legsystemen vloerverwarming

Natte systemen

Nieuwbouw

Renovatie

Droge systemen

Nieuwbouw & Renovatie

Bedrukte PE-folie – Tacker

Dit is de goedkoopste manier om uw vloerverwarming te verwezenlijken. De isolatielaag wordt gevormd door isolatieplaten ofwel door een gespoten PU- isolatie. Deze PU-laag dient meestal te worden geschuurd en geëgaliseerd om de vereiste vlakheid

voor het aanbrengen van de PE-folie te bekomen.
Op deze folie is een raster gedrukt met een maasbreedte van 5 cm waardoor elk veelvoud van deze afstand als legafstand kan worden aangewend. Dit resulteert in een nagenoeg onbeperkte plaatsingsvrijheid waarbij de bevestiging van de buizen gebeurt door middel van tackerklemmen (prikbeugels) of met metalen klemmen.

Om de fixatie van de buis te vereenvoudigen en een snellere plaatsing te bekomen, kan u gebruik maken van een speciale beugelprikker of tackerapparaat.

Solotop

Dit verlegsysteem bestaat uit voorgevormde nop- penfolie uit PE. Elke plaat (+/-1,12 m²) is voorzien van een speciale randstrook waardoor de platen met elkaar kunnen worden verbonden. Zo bekomt u 1 grote noppenfolie waartussen de vloerverwarmingsbuizen zullen worden vastgeklikt.

De solotop dient enkel als bevestigingsmat  waardoor ze steeds op een onderliggende isolatielaag moet worden geplaatst. Deze onderlaag kan zowel met gespoten isolatie als met vlakke isolatieplaten of met isolatiechape worden uitgevoerd.

Alle veelvouden van 5 cm kunnen als verlegafstand worden toegepast. Wel dient u de minimale buigradius van de vloerverwarmingsbuis in acht te nemen om het dichtknikken van de buis te vermijden. Om praktische redenen is de verlegging enkel aan te raden met meerlagenbuis ø16/2. Indien de solotop omhoog komt tijdens het plaatsen van de vloerverwarmingsbuis, worden extra metalen klemmen geplaatst.

Staalnetten

Bij dit systeem wordt de vloerverwarmingsbuis d.m.v. speciale buisklemmen verbonden aan de bouwstaalmatten. Bovendien wordt de buis volledig door de chape omhuld waardoor er een optimaal contact ontstaat tussen de buis en de chape. De buisklemmen dient u in de knooppunten van de bouwstaalmatten te plaatsen. Op deze manier kan de buis in beide richtingen worden verlegd.

Bij dit systeem kunnen de klemmen ook vervangen worden door binddraad. Het systeem kan met eender welk buistype of diameter worden geplaatst

Staalnet Pro

Bij dit systeem wordt de vloerverwarmingsbuis d.m.v. speciale buisklemmen verbonden aan de bouwstaalmatten. Bovendien wordt de buis volledig door de chape omhuld waardoor er een optimaal contact ontstaat tussen de buis en de chape. 

De pro-klemmen worden vastgeprikt met een staalnet pro-tackerapparaat. De klemmen kunnen zowel op knooppunten als rechte staaldraad worden geplaatst.

Het systeem kan met eender welk buistype of diameter worden geplaatst

Noppenplaten

De geprofileerde platen zijn vervaardigd uit moei- lijk ontvlambaar PS-schuim en zijn voorzien van een speciale oppervlaktebehandeling waardoor een bijkomende PE-folie, volgens DIN 18560, niet meer vereist is. De platen zijn voorzien van een tand- en groefsysteem waardoor een stevig geheel wordtgevormd en een snelle plaatsing kan worden bekomen.

Alle kunststofbuizen met een buitendiameter van 16 tot en met 20 mm kunnen tussen de noppen worden vastgedrukt waardoor bijkomende bevestigingsklemmen nagenoeg volledig overbodig worden. De mogelijke legafstanden zijn: 100-200-300 mm. Ook zorgt de overbrugging tussen de noppen voor een volledige inbedding van de buis in de chape wat resulteert in een optimale warmteafgifte.

In korte bochten worden extra metalen klemmen geplaatst om de buis steviger te fixeren.

Profiellatten

In de houders van deze U-vormige kunststoflatten kunnen verwarmingsbuizen met een buitendiameter van 16 tot 18 mm worden vastgedrukt. Bovendien hebben deze kunststof profielen een standaardlengte van 1 m (eenvoudig te transporteren) en kan u ze onbeperkt aan elkaar vastklikken.

Ook is elk profiel voorzien van een sterke kleeflaag waardoor ze vrijwel op elke ondergrond kunnen worden gefixeerd.

Noppenfolie Super Slim

Dit systeem is door een uiterst dunne opbouw +/-3cm zeer geschikt  voor renovatie. Het is qua verlegging identiek aan het solotop-systeem.

De folie is zelfklevend zodat er een hechting is met de onderlaag (osb, bestaande tegels,…)

Bij dit systeem wordt er, ipv met gewone chape, met vloeichape  gewerkt. Die loopt in de geperforeerde noppen waardoor er een volledige vaste plaat wordt bekomen waarin de noppenfolie als versteviging dienst doet. Hierop kan dan gewoon getegeld worden. 

Voor dit systeem werken we samen met specialisten die u kunnen adviseren en bijstaan bij de montage van dit legsysteem.

Frezen

Bij dit systeem worden groeven gefreesd in de  bestaande chape of beton waarin de buizen worden geplaatst. Idealiter wordt er dan een vloeichape gebruikt om de overtollige “lege” ruimte rond de buizen op te vullen om zo veel mogelijk contact te maken met de buis. Hierop wordt later meteen de vloerafwerking aangebracht.

Voor dit systeem werken we samen met specialisten die u kunnen adviseren en bijstaan bij de montage van dit legsysteem.

Droog systeem met geprofileerde isolatieplaten

Wanneer de vrije opbouwhoogte beperkt is of wanneer de totale massa van de vloerconstructie niet te groot mag zijn, is het aanwenden van een  droog  vloerverwarmingssysteem  meestal de enige mogelijkheid. Bij dit systeem worden de verwarmingsbuizen in de isolatie verzonken waardoor de totale opbouwhoogte kan worden herleid tot 6 cm. Dit systeem is dus bijzonder geschikt voor renovatieprojecten.

De basisisolatielaag bestaat uit een 3 cm dikke voorgevormde polystyreenplaat waarin de warmtespreidende lamellen en de alpex-duo meerlagenbuis worden geplaatst. Vervolgens worden de bochten bedekt met een warmtegeleidende afdekplaat om de warmtespreiding ook hier te optimaliseren.

De chape of droge vloerelementen komen dus nooit rechtstreeks in contact met de vloerverwarmingsbuis, vandaar de benaming “droog systeem”.
De mogelijke verlegafstanden zijn 12,5 en 25 cm.