Hoe (vaak) vervang je de filter van je ventilatiesysteem?

Geen verse lucht in huis zonder filters. Ze houden niet alleen stof buiten, maar ook ongedierte en zaadjes die weelderig door de lucht vliegen. Maar om de zoveel tijd zijn ze aan vervanging toe. En ja, dat is écht nodig.

Hoe vaak vervang je jouw filter?

Elk ventilatiesysteem is anders en dat geldt ook voor woningen in het algemeen. Ligt je huis of appartement in de buurt van bomen, water, akkers of drukke autowegen? De ligging bepaalt hoe snel je filter lijdt onder de toestroom van stof en ander vliegend vuil. Net daarom is het nodig om je filter regelmatig te controleren. Wij adviseren om:

  • iedere drie maanden je filter te checken;
  • een keer om het half jaar je filter daadwerkelijk te vervangen.

Zeker tijdens de eerste twaalf maanden na installatie van je ventilatiesysteem hou je de filter best extra goed in de gaten. Heb je pech en woon je in een “vuilere” omgeving, dan is het mogelijk dat je filter sneller aan vervanging toe is. Het goede nieuws is dat heel wat toestellen je een geheugensteuntje bieden, zo ook bij Begetube. Hetzij via een lampje op je draadloze bediening, hetzij via een melding op de app. Bij andere toestellen moet je dan weer zelf op de display gaan kijken.

Tip: Ben je gevoelig voor allergieën? Dan heb je mogelijk nood aan een ander type filter. Zo heb je in oplopende volgorde van dichtheid drie soorten filters: G(roffe) filters, M(edium)filters en F(ijne) filters. De openingen in deze laatste filters zijn extra klein en het best gewapend tegen bijvoorbeeld pollen.

Hoe ga je precies te werk?

Je weet nu waar je aan toe bent. Het controleren of vervangen van je filter is zo gebeurd, als je volgende stappen volgt:

  1. Schakel je ventilatietoestel uit en wacht eventjes totdat de ventilatoren gestopt zijn met draaien. Je toestel uitschakelen, kan in de meeste gevallen alleen door de stekker uit te trekken of de zekering uit te schakelen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat vuile lucht richting je warmtewisselaar gaat en misschien zelf je woning wordt ingeblazen. Inclusief dat vervelend ongedierte.
  2. Open de filterlade en haal de filter eruit. Ziet alles er nog proper uit, dan kan je alles weer terugplaatsen. Zo niet, plaats je een nieuwe filter. De meeste filters geven aan in welke richting je ze terug in de lade moet plaatsen.
  3. Wat doe je met je oude, gebruikte filter? Steek deze meteen in een zak en knoop die goed dicht. Zo vliegt het stof niet meteen opnieuw je woning in wanneer je de filter bij het restafval wil gooien.

Wat moet je nog zeker onthouden?

Nog een aantal belangrijke dingen om te weten:

  • De meeste filters zijn niet afwasbaar, en dus ook niet herbruikbaar. Heel wat frames waarin de filter zit, zijn bovendien van karton. Vervangen is dus de boodschap;
  • Steek het juiste filtertype (G, M of F) altijd in de toegewezen filterlade;
  • Vuile filters zorgen ervoor dat er minder lucht door kan, maar hetzelfde geldt mogelijk voor filters met kleinere openingen. Je systeem moet meer energie verbruiken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen of haalt in vele gevallen het maximale debiet niet meer;
  • Heb je last van vieze geuren uit de buurt? Een actieve koolfilter kan helpen. Je plaatst deze meteen in de leiding waar de onfrisse lucht het huis binnen komt. Zijn de kolen uitgewerkt, dan dien je ook deze filter te vervangen.
  • En je ventilatiekanalen zelf? Dienen deze gereinigd te worden? Studies van kenniscentrum WTCB raden aan om iedere 8 à 9 jaar je kanalen te laten nakijken en eventueel te laten reinigen. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf met aangepaste apparatuur.